Activiteiten‎ > ‎Toneel/film‎ > ‎

inktaap

Immacualata nam deel aan De Inktaap

De Inktaap is de opvolger van de Jonge Gouden Uil, een Vlaams-Nederlands leesbevorderingsproject in de vorm van een literaire prijs. Zes enthousiaste laatstejaars lazen de boeken die de jury’s van de drie ‘grote’ literaire prijzen in het Nederlands taalgebied hebben gemaakt: De Gouden Boekenuil, de AKO Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs. De drie titels waar de leerlingen hun winnaar uit kozen, waren Tonio (A.F.Th. van der Heijden), De Nederlandse maagd (Marente de Moor) en Het voorseizoen (David Pefko). In totaal deden 56 Vlaamse en 57 Nederlandse scholen mee. Zij lazen de drie boeken, bespraken ze en stelden een kritisch juryrapport op dat ze dan doorstuurden naar De Inktaap. Een hele investering van tijd en energie, maar onze leerlingen hebben er flink werk van gemaakt en haalden in hun besprekingen en juryverslagen een erg hoog niveau.      

Op dinsdag 5 maart trokken ze dan met leerkracht Nederlands Ray Reynaert naar De Singel in Antwerpen voor de slotdag. Meer dan 700 leerlingen en hun leerkrachten waren er samengekomen en genoten van een gevarieerd programma met poëzie, muziek, een debat, twee werkwinkels en een gesprek met de auteurs. Ook minister van onderwijs Pascal Smet kwam heel even zijn nummertje opvoeren en dan kwam de prijsuitreiking. Uiteindelijk bleek het resultaat overeen te stemmen met ons juryrapport: Pefko op één, van der Heijden op twee en de Moor op drie. Al bij al een erg gesmaakt cultureel initiatief op hoog niveau, waar we volgend jaar zeker weer met de school op ingaan!

Onze literaire Inktapen: uit 6LMT Niki Allary, Lukas Druwé, Leontine Jacquemart, Louise Lamers, Helena Spriet; uit 6MTWE Claire Van Hecke.

R. Reynaert