Nieuws


 

Groeten uit Parijs

Geplaatst 29 mrt. 2018 00:49 door Hans Verbrugghe

Onze 5des zijn goed aangekomen in Parijs.
Het verslag en bijkomende foto's volgen.

Actie “Kraanwater @school”

Geplaatst 27 mrt. 2018 01:24 door Peter Maes

Het thema water en plastic afval is relevanter dan ooit. Een aantal leerlingen van het Immaculata-instituut in De Panne was dan ook op zoek naar een oplossing om de hoeveelheid plastic afval op school terug te dringen en, indien mogelijk, zelfs volledig te bannen. Om hun actie kracht bij te zetten, namen ze contact op met de IWVA die als waterleidingmaatschappij instaat voor de duurzame productie van drinkwater in de regio Veurne-Ambacht. Vanuit haar duurzame visie vertrekkende, besliste de IWVA om alle scholen in het ambtsgebied een herbruikbare drinkfles aan te bieden.

De scholen konden vrijblijvend intekenen op dit aanbod. De drinkflessen zijn gemaakt van gerecycleerde materialen, bevatten geen weekmakers en zijn dankzij de vorm perfect uitwasbaar. De drinkfles werd na financiële tussenkomst van de IWVA aangeboden voor slechts €3. Deze actie werd door de deelnemende scholen met veel enthousiasme onthaald en op 22 maart - wereldwaterdag - werden de inschrijvingen van de scholen afgesloten met een prachtig totaal van 4825 flessen.

Ook onze school tekende in en dankzij een tussenkomst van het oudercomité werd deze drinkfles aan de leerlingen aangeboden voor slechts €1.

4HWE observeerde in de kleuterklas

Geplaatst 8 mrt. 2018 09:46 door Peter Maes

In het kader van het vak gedragswetenschappen trokken we op dinsdag 6 maart met 4 humane wetenschappen naar de kleuterklassen om de kleuters en het spelmateriaal te observeren. Op voorhand hadden we enkele hypothesen geformuleerd die we ter plekke gingen toetsen. Het was boeiend om het spel in de verschillende kleuterklassen met elkaar te vergelijken.


4des bezoeken Antwerpen

Geplaatst 8 mrt. 2018 09:43 door Peter Maes

Van de Panne naar Antwerpen rijden : een klein avontuur, want door de vele infrastructuurwerken in Antwerpen, reden we drie uur om op onze bestemming te geraken. Ondanks druk verkeer en het ijskoude weer, konden we ons programma mooi afwerken.

In de voormiddag bezochten we de historische kern rond de Grote Markt : OLV-kathedraal, stadhuis, Carolus Borromeuskerk : 3 gebouwen , die getuigen van de grootheid van Antwerpen in de middeleeuwen en de nieuwe tijd. Leerstof geschiedenis die begon te leven . Een bezoek aan het Plantin-Moretusmuseum, uniek omdat de gebouwen en de inboedel van de drukkerij volledig intact bewaard bleven, sprak veel leerlingen aan . In de namiddag toonden we aan dat Antwerpen een stad van migratie, een multiculturele stad is . Een wandeling, onder begeleiding van een Antwerpse gids, In de buurt van het station, toonde de aanwezigheid van o.a. Joden, Afrikanen en Chinezen aan. Zo werd duidelijk dat Antwerpen niet alleen een rijk verleden heeft en een belangrijke rol in de wereld, maar dat de ‘wereld’ ook in die stad aanwezig is. 
Het was inderdaad een ijskoude 1 maart, maar de sfeer in de groep was helemaal niet Siberisch. De begeleidende leraren Koen Denolf, Hilde D’heere, Hilde Vanhoutte en Inne Waeyaert kregen het warm vanbinnen, want onze vierdes waren een fijne groep om mee op stap te gaan !


weerbaarheidstraining samen met Katarsis

Geplaatst 8 mrt. 2018 09:40 door Peter Maes

Ook dit jaar organiseerde de preventiewerkgroep van deze school een weerbaarheids-moment voor alle vierdejaars.. Twee ervaringsdeskundigen van Katarsis (Centrum voor verslaafdenzorg uit Limburg) en hun begeleider brachten een aangrijpend verhaal van hun leven, helaas overschaduwd door druggebruik. Onze vierdejaars luisterden aandachtig en hadden heel wat empathie. In een nabespreking stelden ze boeiende vragen. We hopen dat de boodschap nog lang blijft nazinderen : vermijd druggebruik !

De leden van de preventiewerkgroep (Alain Degraeve, Inge Vandekeere, Marijke d’Hoedt, Jimmy Maeren, Evelyn Legein en Inne Waeyaert).

klein oudleerlingen feest

Geplaatst 8 mrt. 2018 09:37 door Peter Maes


De werkgroep oudleerlingen organiseerde een geslaagde samenkomst tussen onze laatstejaars en leerlingen die 1 of 2 jaar geleden de school hadden verlaten.
foto's

Het Latijnse Brugge

Geplaatst 8 mrt. 2018 09:32 door Peter Maes

Op donderdag 22 februari zijn we met de latinisten van de derde graad naar Brugge getrokken. We benaderden Brugge vanuit een ongewone invalshoek: we gingen op zoek naar Latijnse inscripties en elementen uit de Grieks-Romeinse mythologie. In de voormiddag voerde een gids ons doorheen dit Latijnse Brugge. Onze wandeling startte aan het Walplein waar een Latijnse haiku ons in de stemmig bracht: "Cycnus in aqua / venustus fluctuatur. / Iovem cavete!" (Sierlijk glijdt een zwaan over het water. Hoed je voor Jupiter!). We ontdekten ook anagrammen en chronogrammen. Daarna werden de leerlingen op pad gestuurd in groepjes. Nog meer Latijn! Hoe moet je de spreuk "Futura historiae obstant." (De toekomst staat het verleden in de weg.) interpreteren? Onderweg doken de Olympische goden overal op. Na een gezellige middagpauze begaven we ons naar de Markt waar de vijfdes een redevoering moesten houden volgens de regels van de antieke retorica. De zesdes - die daar al alles over wisten - konden genieten van het retorisch talent van hun medestudenten. Om de dag af te sluiten hebben de leerlingen, gewapend met woordenboek en parate kennis, brieven in het Latijn geschreven naar onze correspondenten in Dubai. In Dubai zal Brugge geen onbekende meer zijn! Het was een leerrijke, gezellige en geslaagde dag voor de Familia Latina!

enkele foto's

IMPRESSIE BEZOEK BRUSSEL 6e jaar

Geplaatst 8 mrt. 2018 09:29 door Peter Maes

In het Vlaams Parlement kregen we een geleid bezoek waardoor de Vlaamse instellingen , het werk van onze vertegenwoordigers en de plaats waar zij vergaderen, op korte tijd werden verduidelijkt. Lessen geschiedenis en cultuur werden concreet.

De wandeling met de hoogtepunten van onze Belgische architectuur kon niet beter : het stadscentrum was minder druk dan anders, de lentezon maakte de stad mooi. Justitiepaleis, Musea voor Schone Kunsten, Koningsplein, Paleis voor Schone Kunsten, Huis Waucquez, , Noordwijk....grote momenten in onze geschiedenis en architectuur; Poelaert, Balat, Horta , Cluysenaer creatieve nieuwdenkers, die Brussel allure en uitstraling gaven . Op één namiddag een minder bekend Brussel ontdekken ,kijken, toepassen, vergelijken: lessen architectuur in de praktijk .

Eén dag extra muros gaf de zesdes hopelijk een beter beeld van onze politiek en van de architecturale rijkdom van de hoofdstad

enkele foto's

Lunchconcert "the Immacs"

Geplaatst 5 mrt. 2018 05:49 door administratie website

Immaculata, een school met veel talent in de rangen. Getuige hiervan waren de geslaagde optredens en globale setting van het jaarlijkse lucnchconcert op onze school.

Zonnewagen op bezoek

Geplaatst 24 feb. 2018 01:02 door Peter Maes

Vrijdag was de zonnewagen van KULeuven bij ons op school. Het is een formule 1 wagen, volledig aangedreven door zonne-energie. Met deze wagen zijn ze 3de geworden in de wereldcompetitie in Australie. Onze leerlingen hebben vorig jaar meegedaan aan Solar Olympics en hebben dan een bezoek van de zonnewagen aan onze school gewonnen. Dankjewel dus aan 6WEWIb. 

1-10 of 428